‴ Το πρόγραμμα

Το πλαίσιο

Οι Ευρωπαίοι πολίτες έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν περισσότερα σχετικά με τις Ευρωπαϊκές πολιτικές και να έχουν πιο ενεργό ρόλο στην εφαρμογή τους. Το πρόγραμμα E-CLIC αναπτύσσει μια μεθοδολογία για να πετύχει το στόχο αυτό, με την ευαισθητοποίηση και συμμετοχή των πολιτών, ιδίως των νέων, προς την καλύτερη κατανόηση και αξιολόγηση των πολιτικών αυτών. Η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για το Τοπίο (ELC) χρησιμοποιείται ως παράδειγμα, λόγω της σημασίας της για το περιβάλλον και την οικονομία της Ευρώπης, αλλά και της συμβολής που μπορούν να έχουν όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες στο σχεδιασμό, τη διαχείριση και την προστασία των τοπίων.

Η διατήρηση των Ευρωπαϊκών τοπίων είναι ευθύνη όλων μας!
Η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για το Τοπίο (ELC), που υιοθετήθηκε από την Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης και έχει επικυρωθεί από τα περισσότερα κράτη-μέλη, θέτει βασικές κατευθύνσεις για να εξασφαλίσει ότι τα τοπία μας προστατεύονται με την ένταξή τους στον αειφορικό σχεδιασμό και ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες μπορούν να συμμετέχουν ενεργά στη λήψη αποφάσεων για την υιοθέτηση πολιτικών.

Στόχοι

Η βασική προτεραιότητα του E-CLIC είναι να αλλάξει την αντίληψη που έχουν οι άνθρωποι για τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να τους εξοικειώσει με αυτές και να τους ενθαρρύνει να αξιολογήσουν τον αντίκτυπο των πολιτικών αυτών στις ζωές τους και στις καθημερινές τους δραστηριότητες. Επιπλέον, το E-CLIC χρησιμοποιεί καινοτόμες μεθόδους για την ενασχόληση των πολιτών με τη χάραξη και αξιολόγηση  των Ευρωπαϊκών πολιτικών, εκμεταλλευόμενο τη δύναμη της τεχνολογίας και του διαδικτύου και εστιάζοντας στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για το Τοπίο (ELC) σαν μια «πιλοτική περίπτωση» Ευρωπαϊκής πολιτικής με άμεσο αντίκτυπο στο περιβάλλον και την οικονομία όλων των ανθρώπινων κοινωνιών.

Οι στόχοι του Προγράμματος είναι:

  • Η εξοικείωση του κοινού με την έννοια του τοπίου και τις τρεις βασικές αρχές της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για το Τοπίο (σχεδιασμός, διαχείριση, προστασία)
  • Η δυναμική ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στη διαμόρφωση και εφαρμογή των σχετικών με το τοπίο πολιτικών
  • Οι πολίτες να κατανοήσουν τις επιπτώσεις των ενεργειών τους στο τοπίο
  •  Να προωθηθεί στα σχολεία, στα πανεπιστήμια και στη συνεχιζόμενη εκπαίδευση η μάθηση σχετικά με τη Σύμβαση για το Τοπίο
  • Να δημιουργηθούν νέες εκπαιδευτικές μεθοδολογίες και διαδραστικά εκπαιδευτικά εργαλεία, όπως η «Ευρωπαϊκή Τράπεζα Δεδομένων Καλών Πρακτικών για το Τοπίο» και η «Βιβλιοθήκη Εργαλείων Τεχνολογίας Πληροφοριών και Επικοινωνίας-ΤΠΕ», που θα βοηθήσουν στην ανάδειξη και στην επίλυση των προβλημάτων που σχετίζονται με  το τοπίο
  • Να ενθαρρυνθούν  η συζήτηση και η ανταλλαγή εμπειριών μέσα από διαγωνισμούς ιδεών και συνέδρια, αλλά και από τη διερεύνηση των σημαντικών ζητημάτων που αφορούν το τοπίο, με καινοτόμες μεθόδους και  χρήση ΤΠΕ.

Πώς μπορείς να συμμετέχεις

  • Γίνε μέλος της Διαδικτυακής Κοινότητας E-CLIC στο http://e-clic.ning.com για να ανταλλάξεις απόψεις και να δικτυωθείς με άλλα μέλη της Κοινότητας που μοιράζονται μαζί σου το ενδιαφέρον σου για το τοπίο.
  • Πρόσθεσε ένα παράδειγμα τοπίου στην Τράπεζα Δεδομένων Καλών Πρακτικών E-CLIC, μοιράσου τις εμπειρίες σου και βοήθησε στην κατανόηση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για το Τοπίο.
  • Πάρε μέρος στους εθνικούς και ευρωπαϊκούς διαγωνισμούς ιδεών CLIC , που προσκαλούν τους μαθητές, τους φοιτητές και το ευρύ κοινό να προτείνουν καινοτόμες λύσεις για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που θέτει η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για το Τοπίο.
  • Πάρε μέρος στα συνέδρια CLIC σε εθνικό επίπεδο στην Εσθονία, την Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία, τη Σλοβενία, τη Γερμανία, αλλά και στο Διεθνές Συνέδριο στην Εσθονία για την προώθηση των αποτελεσμάτων των διαγωνισμών και την ανάδειξη των νικητών.
  • Ακολούθησε το E-CLIC στο Facebook, το Twitter, το LinkedIn και το Pinterest και κράτησε επαφή με όλες τις δραστηριότητες